Bel 0495-547734

Welkom

Blumat Digital Tensio Meter 43 cm

Extra lange Tensiometer 43 cm - Voor het bepalen van het optimale moment van water geven in diepe potten of aardebakken.

Artikelnummer: TRI19301
€ 75,75
 

Levertijd 1 tot 3 werkdagen

 

Bel ons voor vragen

 

Niet goed, geld terug garantie

 

Nummer 1 Urban Garden Store

 

 

 

Details

Extra lange Tensiometer 43 cm - Voor het bepalen van het optimale moment van water geven in diepe potten of aardebakken.

 Het dilemma voor veel kwekers is het zoeken naar het juiste moment van water geven, en de hoeveelheid te bepalen is vaak ook niet simpel. Te weinig geven remt, maar teveel geven is een nog veel groter probleem. Vooral op grond kan het funest zijn om teveel water te geven. Over het algemeen bevloeien we onze planten veel te rijk.

Grondvochtigheid kunnen we zeer nauwkeurig bepalen door middel van het meten van de zuigspanning.

Zuigspanning kun je meten via een tensio-meter. Een tensio-meter is in feite niet meer als een holle buis waar aan de onderkant een soort porseleinen klomp aan is bevestigd. Op de top zit een meter die de zuigspanning aangeeft.

Het verhaal is in feite dat we grondvochtigheid kunnen bepalen dmv die zuigspanning. De tensio-meter wordt dus als een kunstmatige wortel van een plant gezien waarin de onderdruk altijd in evenwicht is met de zuigspanning van de bodem.

De buis van een tensio-meter is aan de bovenkant afgesloten d.m.v. een rubber stop. Deze buis wordt gevuld met demi-water en in de grond geplaatst. Het water kan nu via het porselein de buis in en uit. Wanneer de bodem droger wordt, en er water uit de buis gezogen wordt, ontstaat er in de buis onderdruk. Wanneer deze onderdruk gelijk is aan de zuigspanning van de bodem, zal er geen water meer uit de buis gezogen worden.

Als de bodem vochtig gemaakt wordt door een watergift zal de tensio-meter door de onderdruk zover gedaald zijn dat deze weer gelijk is aan de zuigkracht van de bodem.

Wanneer de bodem zoveel water bevat dat hij verzadigd is, kan het water vrij in en uit de buis stromen. Er is dan geen zuigspanning van bodem en de druk in de buis zal dus gelijk zijn aan de omgevingsdruk.

We kunnen dit als maatstaf gebruiken voor de zuigspanning die een plant moet uitoefenen om water uit de grond op te nemen. De grondvochtigheid wordt gemeten in hPa.