Bel 0495-547734

Welkom

Aarde, Cocos, Mapito en toevoegingen

Kweken op grond en steenwol

Kweken op aarde
Aarde houdt plantenvoeding vast. Dit zogenaamde bufferende vermogen maakt aarde een vergevingsgezind kweekmedium. Bij kweken op aarde krijg je weinig problemen als je te veel of te weinig plantenvoeding geeft. Kweken op aarde is geschikt voor beginnende kwekers en mensen die niet te veel omkijken willen hebben naar hun plant.

Veen
Turf dient als water- en voedingsopslag. De soort turfen het winningsproces spelen een grote rol. Een bijkomend belangrijk aspect voor een goede potgrond, is dat de nog niet gewonnen turf al eenmaal bevroren is geweest. Deze vorst is nodig om de uiteinden van de individuele turfvezels te splijten. Door de gespleten punten van de turfvezels word de herbevochtiging van een uitgedroogde bloemengrond beduidend vergemakkelijkt. Er wordt voorkomen dat een volledig uitgedroogde bloemengrond na het water geven geen water meer opneemt. Naar gelang de leeftijd van het hoogliggend veen laat deze zich onderverdelen in witveen en tuinturf.

Witveen (Veenmosveen)
Bij het freesturfproces worden enkele centimeters van het daarvoor geëffende en droog gelegde turfveld gefreesd. De zo gedroogde, losse turf wordt op een kleine hoop bijeen getrokken of geschoven om aansluitend met de verzamelaar op een grote hoop in het veld op voorraad te leggen. Door zijn structuur is het witveen meestal grover als tuinturf. In witveen is bij waterverzadiging nog voldoende zuurstof voor de planten beschikbaar. Daarnaast is witveen ook beduidend lichter als tuinturf.

Witveen (zoden)
Het winnen van freesturf is goedkoper als zodenturf echter beschikt het in de regel ook over een hoger aandeel fijne fractie. Onder turfzoden verstaat men de machinale winning van turfblokken. De turfzoden of turfblokken dienen minimaal 1 jaar te drogen in het veld, zodat het watergehalte van ca. 90% naar ongeveer 40 - 60%daalt. Op de productielocatie worden de turfzoden in verschillende facties verkleind. Zodenturf heeft een beduidend stabielere structuur en houdt beter zuurstof vast als freesturf.

.

Artikelen 1 tot 24 van 27 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Artikelen 1 tot 24 van 27 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2